מידע אודות הבחינה הפסיכומטרית

ליאור כהן פסיכומטרי - אין עוד קורס פסיכומטרי כזה

להלן מידע כללי על הבחינה הפסיכומטרית, קצת היסטוריה, מטרות הבחינה והמרכיבים השונים שלה:

מטרת הבחינה

עד 1981 נהגו הפקולטות השונות באוניברסיטאות לערוך מבחני מיון עצמאיים, וכל מועמד נאלץ לגשת למספר רב של בחינות עד קבלתו ללימודים האקדמיים. לא הייתה אחידות בתנאי הקבלה לאוניברסיטאות, וכל פקולטה עשתה מה שמצאה לנכון - החל במבחני מיון וראיונות אישיים וכלה בקבלה פתוחה ומיון לפי ציוני הבגרויות בלבד. בתחילת שנות השמונים הביקוש לאוניברסיטאות עלה, והזרם ההולך וגובר של סטודנטים אילץ את ועד ראשי האוניברסיטאות להקים מנגנון אובייקטיבי שימיין את המועמדים וינבא מי מביניהם הם בעלי הסיכויים הגבוהים ביותר לסיים את הלימודים בהצלחה. וכך נולדה עמותה חדשה בישראל - "המרכז הארצי לבחינות והערכה". מטרתה, כפי שנקבעה במליאת הכנסת, הייתה "הכנת מבחן כניסה כללי ואחיד לכל האוניברסיטאות".

מאז ועד היום הבחינה הפסיכומטרית מהווה כלי מיון עבור המוסדות להשכלה גבוהה ומאפשרת להם לדרג את המועמדים לחוגים השונים עפ"י מדד אחיד. כמו כן, עבור רבים, שלא השקיעו את מלוא מרצם בבחינות הבגרות בתיכון, היא מהווה הזדמנות שנייה להוכיח את עצמם ולהתקבל ללימודים.

הציון בבחינה הפסיכומטרית נע בין 200-800 ואין בבחינה ציון שהוא "נכשל" או "עובר", הכל תלוי במקצוע אותו תרצו ללמוד ודרישות המוסד בו תרצו ללמוד אותו. חשוב לציין כי אין הבדל בין בחינות במועדים שונים. מבנה הבחינה נשאר זהה ואופן חישוב הציון הוא יחסי ובעצם מבטיח לכם שלו הייתם נבחנים במועד אחר הייתם מקבלים את אותו הציון, בקירוב.

מרכיבי הבחינה

בבחינה הפסיכומטרית מודדים את הנבחנים בשלושה תחומים שונים : חשיבה מילולית, חשיבה כמותית ואנגלית.

חשיבה מילולית

בפרקים אלו יוצגו שאלות בתחומים הבאים:

  • כתיבת חיבור
  • אנלוגיות
  • השלמת משפטים
  • היגיון
  • הבנת הנקרא

שאלות אלו באות לבדוק אצלכם את הכישורים המילוליים הנדרשים ללימודים אקדמאיים: מיומנות הכתיבה, עושר לשוני, יכולת ניתוח, קישורי הבנת הנקרא ויכולת עמידה בזמנים.

חשיבה כמותית

בפרקים אלה יוצגו שאלות בנושאים הבאים:

  • אלגברה
  • גיאומטריה
  • בעיות מילוליות
  • גרפים

הפרקים הכמותיים באים לבדוק את יכולת השימוש שלכם במספרים, בביטויים מתמטיים ויכולת ניתוח תרשימים ושרטוטים שונים.

אנגלית

בפרקים אלה יוצגו שאלות בתחומים הבאים:

  • השלמת משפטים
  • ניסוח מחדש
  • הבנת הנקרא

מטרת השאלות בפרקים אלו היא בחינת רמת השליטה בשפה האנגלית באמצעות בחינת אוצר המילים שלכם ויכולתכם בניתוח טקסטים והבנת הנקרא. זאת מאחר שטקסטים רבים המשמשים כחומר לימודי במוסדות להשכלה גבוהה הינם מאמרים אקדמאים בשפה האנגלית.

מבנה הבחינה

הבחינה הינה קצובה בזמן ומורכבת משמונה פרקים רבי ברירה ופרק חיבור. הזמן המוקצב לכל פרק רב ברירה הינו אחיד ומונה 20 דקות. הזמן המוקצב לכתיבת חיבור, בן 25-50 שורות, הינו 30 דקות. כל אחד משמונת הפרקים רבי הברירה עוסק באחד משלושת התחומים הבאים:

  • חשיבה מילולית
  • חשיבה כמותית
  • אנגלית

כל פרק מונה בין 20-23 שאלות. מדובר בשאלות רבות ברירה, כלומר, עליך לבחור אחת מתוך ארבע התשובות המוצעות.
שימו לב כי הציון הסופי מורכב אך ורק משישה פרקים מתוך השמונה, שני פרקים בכל תחום ומפרק החיבור. שני הפרקים הנוספים בהם תיבחנו נקראים פרקי "פיילוט". לפרקי הפיילוט יש שתי מטרות: הראשונה היא להשוות בין הנבחנים במועדים השונים על מנת לסדרם בסולם ציונים אחיד (עובדה היכולה לגרום למצב בו יוצג פרק פיילוט זהה בבחינות במועדים שונים), השנייה היא להבטיח את איכות השאלות. כלומר, שאלה עלולה להיות מוצגת בפרק פיילוט ובמועד מאוחר יותר להיות מוצגת בפרק המהווה חלק מחישוב הציון. עם זאת, את פרקי הפיילוט לא ניתן לזהות מראש במבחן והם אינם מסומנים באופן שונה לכן חשוב לייחס חשיבות זהה לכל פרקי הבחינה.

שפות הבחינה ומועדיה

המרכז הארצי לבחינות והערכה מקיים ארבעה מועדים של הבחינה הפסיכומטרית. הבחינה הפסיכומטרית מתקיימת בחודשים: אפריל, יולי, ספטמבר ודצמבר כאשר תאריכים אלה נתונים לשינויים מזעריים בעקבות חגי ישראל.
המרכז הארצי מאפשר להיבחן בבחינה הפסיכומטרית בשפות נוספות מלבד עברית במועדים מסוימים. מבחר השפות: ערבית, אנגלית (משולב), רוסית, צרפתית וספרדית.

מועד הבחינה שפות הבחינה אזורי הבחינה
אפריל עברית, ערבית, משולב-אנגלית, רוסית וצרפתית אילת, דרום, ירושלים, מרכז, צפון
יולי עברית, ערבית, משולב-אנגלית, רוסית, צרפתית וספרדית דרום, ירושלים, מרכז, צפון, אצבע הגליל
אוקטובר עברית, ערבית אילת, דרום, ירושלים, מרכז, צפון
דצמבר עברית, ערבית דרום, ירושלים, מרכז, צפון
  • דרום – אוניברסיטת בן גוריון בנגב (באר שבע)
  • ירושלים – האוניברסיטה העברית
  • אילת – קמפוס אוניברסיטת בן גוריון
  • מרכז – אוניברסיטת תל אביב / אוניברסיטת בר אילן
  • צפון – אוניברסיטת חיפה
  • אצבע הגליל – תל חי

בחינה בתנאים מותאמים

עבור אנשים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז, לקויות למידה או מגבלות רפואיות, המרכז הארצי לבחינות והערכה מאפשר להיבחן בבחינה הפסיכומטרית בתנאים מותאמים. שימו לב – כיוון שהבחינה הפסיכומטרית שונה בצורתה ובמטרותיה מבחינות הבגרות, ההתאמות שניתם לקבל הן שונות מאלה שיתכן כי קיבלתם בבחינות הבגרות. מטרת שינוי התנאים היא לעזור לנבחן לעקוף את הלקות ולהביא למצב בו הלקות אינה משפיעה על מידת הידע שהנבחן מפגין בבחינה.

במידה ותציגו את האישורים ההכרחיים על פי המרכז הארצי תוכלו לקבל התאמות שונות כמו: שימוש במחשבון, תוספת זמן, הפסקה בין פרקי הבחינה, התאמת התנאים הפיזיים במידה ומדובר במגבלה רפואית ובחינה ממוחשבת עם תוספת זמן. בחינה מותאמת מתקיימת בכל מועד (אפריל, יולי, ספטמבר ודצמבר) ואת האישורים יש להגיש לפחות שלושה חודשים לפני המועד בו תרצו להיבחן שכן הטיפול באישורים עלול להימשך למעלה מחודש לאחר ששלחתם למרכז הארצי לבחינות והערכה.

הציונים בבחינה

הנבחן מקבל ציון בכל אחד מתחומי הבחינה (מילולי, כמותי ואנגלית), טווח הציונים לכלהנבחן מקבל ציון בכל אחד מתחומי הבחינה (מילולי, כמותי ואנגלית), טווח הציונים לכל תחום הינו בין 50 ל- 150 נקודות.

בקביעת הציון הסופי משקללים את שלושת הציונים כאשר המשקל של הכמותי והמילולי הינו 40% כל אחד (יחד 80%) ומשקלו של תחום האנגלית הינו 20% מהציון הסופי. סולם הציונים הסופי הינו בין 200 ל- 800. חשוב לציין שוב שהציון אינו מוגדר כ- "נכשל" או "עובר" כל ייעודו הוא להעריך את סיכויי ההצלחה של הנבחן במוסדות להשכלה גבוהה כאשר ציון נמוך משמע שהסיכוי קטן (אבל קיים) וציון גבוה משמע שסיכוי הנבחן להצליח הינו גדול (אך לא ודאי). ציון הפסיכומטרי הנדרש לכל פקולטה נקבע אך ורק על פי הביקוש לפקולטה ולא על פי רמת הקושי של מסלול הלימודים.

כמו כן, מעבר ל ציון הסופי הרגיל (ציון כללי) מקבלים שני ציונים נוספים: ציון הומאני וציון ריאלי. הציון ההומאני הוא ציון בדגש מילולי – 60% מילולי, 20% כמותי ו-20% אנגלית. והציון הריאלי הוא ציון בדגש כמותי – 60% כמותי, 20% מילולי ו-20% אנגלית. כל מוסד לימודי ראשי להתייחס לציונים כרצונו ולבחור ע"פ איזה מהציונים לקבל את המועמדים.

המרכז הארצי לבחינות והערכה מדווח בתוך 45 ימים על ציון הבחינה לאוניברסיטאות בארץ: הטכניון, אונ' תל אביב, אונ' בן גוריון בנגב, אונ' בר אילן, האונ' העברית בירושלים ואונ' חיפה. ולפי בקשתכם גם למוסדות נוספים להשכלה גבוהה ברחבי הארץ. בקשה זו תועבר דרך טופס ההרשמה לבחינה. את ציון הבחינה תקבלו בדואר ישראל בתוך כ-45 יום, יחד עם זאת, תוכלו לקבל באתר המרכז הארצי לבחינות והערכה (לחץ כאן) את הציון מוקדם יותר - בתוך כחודש ימים.

רישום לבחינה

לבחינה הפסיכומטרית ניתן להירשם בשני אופנים. הראשון הינו הרשמה מקוונת באמצעות אתר האינטרנט של המרכז הארצי לבחינות והערכה שם ניתן לשלם באשראי (לחץ כאן) השני הינו קניית ערכת ההרשמה ברשת "סטימצקי", "צומת ספרים" וכדומה, מילוי של כל הטפסים בערכה כאשר התשלום ושליחת הטפסים נעשה בדואר.

לאחר שנרשמתם תקבלו לביתכם אישור הרשמה באמצעות הדואר בו יופיע פירוט פרטי הבחינה שלכם, מקום, תאריך ושעה מדויקים. יש לשמור את אישור זה ולהביאו איתכם ליום הבחינה בצירוף תעודת זהות או דרכון בר תוקף.

חשוב לציין כי קיימת אופציה של הרשמה מאוחרת אך יש לה שני חסרונות בולטים : הראשון הינו שמחיר הבחינה יקר יותר בכ-150% והשני הוא שלא תוכלו לבחור את המקום בו תיבחנו, אתם תשובצו עפ"י האפשרויות שיישארו. אופציה זו קיימת עד 8 ימי עבודה לפני מועד הבחינה.

מידע נוסף – קישור לאתר המרכז הארצי

האתר של המרכז הארצי לבחינות והערכה

תוכנית הלימודים שלנו

קורסים נוכחיים

מועד פתיחה סיום בחינה
אפריל 2024 14/01/2024 15/04/2024 17,18/04/2024

קורסים עתידיים

מועד פתיחה סיום בחינה
ספטמבר 2024 02/06/2024 29/08/2024 02-03/09/2024

רוצה מידע נוסף?

השאר פרטים ונחזור אליך בהקדם:


או חייג אלינו ישירות: